Kylän lyhythistoria

Venetmäki sijaitsee Pieksämäki-Jyväskylä radan varrella n. 30 km Pieksämäeltä Jyväskylään päin. Toinen kulkuväylä kylälle on tie no 23, Pieksämäki-Jyväskylä.

Kylä mainitaan Pieksämäen historiassa jo 1561. Silloin kylällä asui Venetekemän rannalla Kauppisia ja Pöntisiä ja Pyhäjärven rannalla Hännisiä. Kylällä on ollut 1600 – 1800 luvuilla osansa Ruotsin sodissa. Kylällä on ollut Pieksämäen komppanian ruotutalot nro. 6, 60, 61. 150 vuotta on kylän joku nuorimies ollut valloittamassa milloin baltiia, Puolaa ja keskieurooppaa. Useimmiten sotilaat kuolivat noilla reissuilla. Kotiin palajia on oli vähän.

Kylä sijaitsee vedenjakajalla. Vedet radan etelä puolelta kulkeutuvat Puulaveden kautta Kymijokeen. Pohjoispuolen vedet kulkeutuvat Kuuhankaveden ja Armisveden kautta Vaajakoskeen ja Päijänteeseen. Päijänteen vedet kulkeutuvat Kymijokeen. Kylän vedet kohtaavat toisensa siellä.

Kylä kukoisti, kun Pieksämäki Jyväskylä maantie valmistui 1800-luvun lopulla ja rautatie valmistui kapinaan. Junalla liikuttiin kymmeniä vuosia. Rautatie vei ja toi rahtia. Asemalla lastattiin juniin puutavaraa kymmeniä vuosia.

 

Asemalla lastataan tukkeja vaunuun -60 luvun alkua

Nyt junat ei edes hiljennä kylän kohdalla. Asema on myyty rautateistä ja junista kiinnostuneille henkilöille. Asema on joskus kesäisin auki, museona.

Kylällä oli parhaimmillaan useita kauppoja, nykyisen Puolukkaseläntien kohdalla kahdessa paikassa, radan ylikäytävän kohdalla kahdessa eri paikassa ja aseman vieressä. Nyt kylää kiertaa kauppa-auto kerran viikossa.

Kesäisin vanha Seurantalo kerää kävijöitä, talolla pidetään kirpputoria ja kahviota.

Koulua käytiin kylällä 1908 – 1969. Viimeinen koularakennus on paikallaan ja se on yksitysikäytössä.